 | Grál Borpince Mucsi Zalán a Grál Borpince megálmodója és mindenese 2008 óta gazdálkodik családjával Gyönkön, a Tolnai Borvidéken. Jelenleg 2 hektár területen termesztenek és három szőlőfajtával dolgoznak: kékfrankos, szürkebarát és merlot.
A kezdetek óta organikusan művelt területeik meredek domboldalakon fekszenek, melybe lépcsőket kellett vájniuk a telepítéshez. Az itteni talajösszetétel rendkívül sokrétű, javarészt lösz agyagfoltokkal, de az egyediségét a felszín alatt kb. 80 cm-re található "mészbabák" alkotják, melyeknek köszönhetően a legforróbb nyarakon is szép savak maradnak a borokban.
Zalán nagy hangsúlyt fektet a természetes borkészítésre, igyekszik a kéntartalmat alacsonyan tartani, így megőrizve a bor gyümölcsösségét és üdeségét.* |